piatok 18. apríla 2014

Ružín, Klenov a Sopotnica (12.4.2014)



V sobotu 12.4.2014 sme spolu absolvovali veľmi atraktívnu trasu v nie príliš peknom počasí. Spolu s Marekom a Martinom sme vyrazili o 10tej hodine v neskutočnom vetre v smere z Kysaku na Ružín. Našťastie cesta po niekoľkých minútach zmenila smerovanie na západ, takže sme boli krytí pred severným vetrom mohutným pohorím. Situácia sa ešte zlepšila, keď sme vošli do lesov nad hornou priehradou.

[koľko bicyklov vidíte na obrázku?]


V nepríjemnom počasí sme sa spoliehali, že si dáme niečo teplé "u Bradana", no po zmene majiteľa ešte nemali otvorené. Pokračovali sme teda po hlavnej ceste cez kopček k Veľkému Folkmáru a po zjazde do Jakloviec, sme si dali zaslúžený teplý obed v reštaurácii pri benzínke. Tu na nás už číhala až prehnane úctivá obsluha a nepohodlné plastové stoličky :D

Po obede sme sa v Margecanoch rozlúčili s Martinom, ktorý šiel vlakom do KE, keďže v nohách viac kilometrov (20km proti vetru Hornádskou dolinou do Kysaku). S Marekom sme pokračovali hore parádnym kopcom Prešovským smerom okolo potoka Bystrá. Tu sme sa ešte previezli k prameňu Sopotnice, no nenašli sme žiadnu tečúcu vodu, jedine kaluž v poli za prameňom. O kúsok ďalej sme odbočili na poľnú cestu pozdĺž hrebeňa k Zajačej hore. Celou cestou sme mali výhľad na Šarišskú vrchovinu aj Slanské vrchy lemujúce Košickú kotlinu.

Pokračovali sme zjazdom do Miklušoviec a následne pozdĺž Sopotnice až do Hornádskej doliny. Pre spestrenie sme si ešte vybehli vŕšok k táboru Kysak-Brezie a po červenej značke sme sa vrátili do Kysaku. Celkovo tento výletík meral len 68 km, no ako vždy hovorím: "Nie je kilometer, ako kilometer" a na výšku to vychádza takmer 1200 metrov (+- odchýlky > http://www.bikemap.net/en/route/2552708-kysak-margecany-as5).


Ďalšie fotografie:

Na spodnej Ružínskej priehrade


Skaly pod hornou priehradou Ružína

Martin, Bjornson a ja

Pohoria chrániace Ružín z každej strany

Moderné mapky pri prameni Sopotnice

Nevýrazne vyznačený a suchý prameň Sopotnice

Už na tejto tabuľke je naznačené, že okolo Sopotnice prebieha výrub stromov (aj keď nie ihličnatých)

Marek a výhľad, kde konečne neodfotíte elektrické vedenia :)

Dedinky Kvačany a Bajerov

Mraky nám stále nedoprajú teplé lúče slnka

Cestou necestou .... 

... polem, nepolem ... 

.. jedu za tebou.


Východnú stranu údolia Sopotnice vyhrieva slnko

Sedlice zo Zajačej hory

Ťažba dreva ničí peknú cestu v údolí

Rozkvitnutý močiar pri Sopotnici ...

... z blízka ...

... a ešte bližšia 

Sútok Svinky a Hornádu - som doma :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára